okrašlovací spolek


Za názor poprava. Na červencové přednášce si připomeneme učitele Josefa Dvorského

25.07.2023 16:19

Ve čtvrtek 27. července se uskuteční další pokračování ze série vlastivědných přednášek Abeceda Beskyd. Potkáme se jako vždy v 18.30 v salonku Apartmánového domu Lara. A o kom si budeme povídat? O učiteli Josefu Dvorském, který byl za války popraven za své názory.

Co provedl pan učitel Dvorský? Prohlásil (v místní trafice) totéž, co později středoškolský profesor Málek v Drdově povídce Vyšší princip. A sice to, že „z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem“. A ještě k tomu přidal, že si přeje, aby atentátníci nebyli dopadeni.

Jako sokol a učitel nemohl mluvit jinak. Vždyť k pravdě a k nebojácnosti vychovával i se svojí ženou ve Fryčovicích a v Kunčicích pod Ondřejníkem celé generace žáků. Rozsudkem stanného soudu v Brně ze dne 3. června 1942 byl odsouzen „... pro rušení veřejného pořádku a bezpečnosti k trestu smrti zastřelením a k zabavení veškerého majetku“.

Josef Dvorský nebyl zdaleka jediným učitelem, který ve válečných letech zemřel kvůli svému přesvědčení. Na přednášce se dozvíte také o dalších...

 

Přednáška trvá přibližně 45 minut. Součástí každé je i prezentace obrazového materiálu, diskuse a odpovědi na otázky. Přednáší Petr Anderle, historik, spisovatel a publicista, místopředseda Okrašlovacího spolku Rozhledna.

—————

Zpět