okrašlovací spolek


Říkali mu Polďátko. Červnová přednáška představí Leopolda Parmu

27.06.2023 12:17

Série přednášek s podtitulem Abeceda Beskyd pokračuje ve čtvrtek 29. června v 18.30 v salonku Apartmánového domu Lara. Tématem tentokrát bude životní příběh učitele a malíře Leopolda Parmy, který byl původem z Tiché a dvěma jeho díly se také pyšní Galerie malířů Beskyd v Rehabilitačním centru Čeladná.

Básník a spisovatel František Horečka, Parmův druh a přítel, napsal po jeho smrti v roce 1968 velice zajímavou vzpomínku, která osvětluje jiné stránky malířova života.

„Stopy v paměti se věkem jasní a světélkují do plastických podob odešlých přátel. Zřetelně se mi zjevuje i přítel Leopold Parma, jemuž spolužáci na učitelském ústavu v Příboru v letech 1909-1913 říkali lichotivě Polďátko. Zamilovali si ho pro jeho lásku k hudbě a zvláště k malířství, jež již od frenštátské školy měšťanské se stávalo jeho doménou. Tam jsem poznal toho chlapce ztepilé postavy, výrazného profilu a rozevlátých kučeravých vlasů, na které narážel černý klobouk se širokou střechou, vždy dbalý elegantního zevnějšku. Bylo nás ve třídě několik, kteří jsme soutěžili v krajinářství a učili se od Břetislava Bartoše, Bohumíra Jaroňka a jiných, jimž jsme s obdivem nahlíželi v plenéru přes rameno na plátno a na paletu. Nezapomenu na úžas, jak nás Poldík jednou překvapil svým prvním zdařilým olejem, když špachtlí věrně zobrazil zrcadlení starých vrb v zátočině na nivách. Od té chvíle byl pro nás umělcem.“

Přednáška trvá přibližně 45 minut. Součástí každé je i prezentace obrazového materiálu, diskuse a odpovědi na otázky. Přednáší Petr Anderle, historik, spisovatel a publicista, místopředseda Okrašlovacího spolku Rozhledna.

 

—————

Zpět