okrašlovací spolek


Na listopadové přednášce prozkoumáme českou křídu a terciér

26.11.2018 12:59

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na další přednášku letošního cyklu 72 jmen zpod oken. Bude se konat ve čtvrtek 29. listopadu 2018 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto třem osobnostem: August Carl Joseph Corda, Karel Jaromír Erben a August Emanuel Reuss.

Zakladatel české vědecké ilustrace August Carl Joseph Corda měl smůlu na začátku života (osiřel) i na jeho konci (zahynul na lodi Victoria, když se vracel z přírodovědecké expedice do Ameriky). Jeho přítelem byl Alexander von Humboldt, který mu věnoval svůj vlastní mikroskop.

Aby mohl studovat střední školu, dával hodiny hry na klavír. Časopis Právník, který dodnes vychází, založil on. Řekli byste to do prostonárodního pohádkáře Karla Jaromíra Erbena, jehož dědeček se ještě jmenoval Erban?

August Emanuel Reuss, zapomenutý lékař a mineralog, nám zanechal podrobné svědectví (průzkum) české křídy a terciéru. Že vám to není jasné? Více prozradíme ve čtvrtek.

Jména 72 významných osobností, které utvářely historii naší země, jsou vepsána do fasády pod okny Národního muzea v Praze. Ve dvouletém přednáškovém cyklu bude každá z 24 přednášek věnována třem z nich.

Program všech přednášek letošního cyklu je na oficiálním YouTube kanále BRC Čeladná.

 

 

—————

Zpět