okrašlovací spolek


Kdo vynalezl elektrickou harmoniku? Dozvíte se ve čtvrtek na přednášce

24.09.2018 20:09

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na další přednášku letošního cyklu 72 jmen zpod oken, která se bude konat ve čtvrtek 27. září 2018 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto třem osobnostem: František Ladislav ČelakovskýFrantišek Adam Petřina a Joachim Barrande.

Pamatujete se na Ilju Muromce a Čurilu Plenkoviče? Známe je z Čelakovského „Ohlasů písní ruských“. Nejslavnějším drakobijcem ruských bylin je bohatýr Dobryňa Nikitič. Beze zbraní porazí draka Gorynyče „řeckým kloboukem“ a donutí ho ke slibu, že nebude již létat na Rus. Drak však své slovo poruší a letí do Kyjeva, kde unese dceru či neteř knížete Vladimíra Jasného Slunéčka Zabavu. Dobryňa ji ovšem zachrání a draka porazí. „Řecký klobouk“ symbolizuje křesťanství a Dobryňa vystupuje jako příkladný křesťanský hrdina. Také o Františku Ladislavu Čelakovském (1799–1852) bude letošní zářijová přednáška.

A další dvě osobnosti, které mají u data narození také rok 1799? Fyzik František Adam Petřina (1799–1855) vynalezl nebo zlepšil několik přístrojů, například lékařský magnetoelektrický strojek, jednoduchý přerušovač proudu (tzv. Petřinovu spirálu) a Petřinovu elektrickou harmoniku. Zkonstruoval i vzdáleného předchůdce elektromotoru.

Víte, že první dlouholetou pražskou hospodyní Joachima Barrande (1799–1883) byla paní Barbora Nerudová, matka básníka Jana Nerudy? Byl skutečně Jan Neruda jeho synem?

Jména 72 významných osobností, které utvářely historii naší země, jsou vepsána do fasády pod okny Národního muzea v Praze. Ve dvouletém přednáškovém cyklu bude každá z 24 přednášek věnována třem z nich.

Program všech přednášek letošního cyklu je na oficiálním YouTube kanále BRC Čeladná.

 

 

—————

Zpět