okrašlovací spolek


Jak jsme křtili knížku o hajných a hájenkách

09.01.2022 16:12

Počátkem prosince 2021 vyšla dlouho očekávaná 95. publikace nakladatelství Moravská expedice, v němž knihy zpracovává a vydává právě náš Okrašlovací spolek Rozhledna v Čeladné.

Na tvorbě knihy Hajní a hájenky Beskyd se podílely desítky pamětníků historie beskydských lesů. Konečnou obsahovou podobu jí dali autoři Petr Anderle a Oldřich Boháč, nádherná a vynalézavá grafika knihy (včetně obálky) je dílem skvělého tiskaře René Daubnera, o kvalitu textu z hlediska gramatického se postaral David Věžník. Kniha vyšla v nákladu 2 000 kusů, obsahuje 463 stran formátu A4 obsahujících mimo jiné desítky unikátních fotografií. Vyšla s tradiční podporou beskydských obcí Čeladná, Pstruží, Krásná, Morávka, dále pak Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné, firmy Sectron Ostrava, Nadace Landek Ostrava a mnoha dalších spolupracovníků.

Kvůli epidemické situaci jsme knihu pokřtili nakonec 11. prosince 2021 v přízemí Obecního úřadu v Čeladné a s trochu upraveným programem. Na myslivecké „halali“ v provedení hajného z Polesí Bílá Jana Kavky a lašskou hymnu v podání samotného lašského krále ale přece jen došlo. Na fotografie Josefa Konečného a Petra Pazdírka se podívejte zde.

—————

Zpět