okrašlovací spolek


Co je to „stultitia mesobohemica“? Dozvíme se na listopadové přednášce

25.11.2019 12:33

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na jedenáctou přednášku letošního cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 28. listopadu  2019 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Dimitrij Slonim, Ladislav Syllaba, Miloš Štejfa starší, Raimund Šrámek a Josef Thomayer.

Úžasnou osobností mezi českými lékaři byl slavný spisovatel a profesor vnitřního lékařství, MUDr. Josef Thomayer (1853–1927). Doktor Hlaváč (Alarich) o něm ve své knize Medicína v županu přináší jednu z mnoha historek:

Thomayer neměl rád bledých dětí velkoměsta. Byl také trochu (někdy i více) podivínem, což bývá u géniů časté. Držel na všechny krajany z Chodska a Pražáky, či spíše obyvatele středních Čech, považoval za občany jakési nižší kategorie. Nazýval je „stultitia mesobohemica“, což by se dalo přeložit jako středočeská zblbělost“. Když pacient při vyšetření či medik při rigorosu odpovídal neurčitě azmateně, ptával se Thomayer vždy – odkud jste? Slyšel-li, že z Prahy, byl velice spokojen. To jsem si mohl myslet, dodával.

Jednou se u profesora Thomayera připravoval k rigorosu poměrně prostomyslný medik, který ani na zkoušku neměl. Před ní si ho vzali stranou doktoři a navedli ho, že až bude plavat, zeptá se ho pan profesor, odkud je. A chce-li uspět, musí říci, že z Trhanova (profesorovo rodiště).

A mladý muž plaval.
Thomayer se naň zadíval, sepjal ruce a zvolal:
Probůh, ustaňte! Odkud jste?
Prosím z Trhanova.
Proč jste se nepřipravil?
Prosím, já se připravoval, ale mám trému.
Být z Trhanova a mít trému, řekl profesor Thomayer, to nejde dohromady. Já vám dám přátelskou radu. Především si zažádejte o domovské právo do Prahy a za druhé nechte medicíny.

A rozrušen a dojat opustil místnost.

—————

Zpět