okrašlovací spolek


Zářijová přednáška propojí lékařskou vědu s lidovým uměním

20.09.2019 14:09

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na devátou přednášku letošního cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 26. září 2019 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Bohdan Neuretter, Wiliam Mac-Neven, Antonín Novotný, František Patočka a Hynek Pelc.

Opět jsme vybrali epizodu ze života jednoho z pěti lékařů, které Vám představíme na zářijové přednášce. Zachraňovat lidské životy je také základním úkolem lékařů. Obzvlášť těžké jsou jejich úlohy v době válečných konfliktů. Jsou často zoufalí z toho, že nemohou více pomoci, nemluvě o tom, že oni jako první si uvědomují absurdity válčení.

Skvělý chirurg MUDr. Antonín Novotný (1890–1961) byl shodou okolností přinucen prožít se svými pacienty první i druhou světovou válku. Ale v Brně. Byl mecenášem a podporovatelem umění. A tak se vlastně dostal i k nám na Valašsko.

Zajímalo ho také například lidové umění, a když se mu svého času Ferdiš Duša svěřil se svým záměrem vydat knihu o lidových dřevorytech, podpořil ho tím, že onu knihu vydal svým nákladem. Rodák z Frýdlantu nad Ostravicí, grafik a dřevorytec Ferdiš Duša (1888–1958) odešel v roce 1927 do Prahy, kde byl mimo jiné členem výtvarného spolku českých umělců, grafiků Hollar. Tam se potkali s doktorem Novotným, kterému se Duša svěřil se svým záměrem.

A tak v roce 1938 vychází nádherná kniha Lidový dřevoryt XVIII. a XIX. století. Z nákladu 250 kusů jich dvě stě bylo vydáno na ručním papíru z Velkých Losin. Knihu vytiskl v nádherné kvalitě Karel Kryl (ano, tatínek zpěváka Karla Kryla) v Novém Jičíně. Ferdiš Duša jakoby „na oplátku“ zhotovil primáři Novotnému krásnou novoročenku. Originál je dnes v Moravské galerii.

—————

Zpět