okrašlovací spolek


Založil Lázně Luhačovice, leč vděku od Janáčka se nedožil. O kom bude červnová přednáška?

22.06.2020 19:58

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na přednášku z obnoveného cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 25. června od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Emil Flusser, František Veselý, Leopold Fritz, Josef Hasner rytíř z Arthy a Jan Vilém Helfer.

V roce 1669 vydal v Brně fyzik a lékař Jan Ferdinand Hertod z Todtenfeldu (1645–1724) písemnou zprávu o léčivé prospěšnosti luhačovické vody. Napsal také, jak ji pít a jak se jí léčit. Což se rozneslo nejen po okolí. Přečetl si to také hrabě Vincent Serényi, který Luhačovice koupil. Avšak zájem o léčivé místo přesahoval kapacity i ekonomické možnosti Serenyiů.

A v té době přišel MUDr. František Veselý. Na své první lékařské štaci v Brně se stal záhy určujícím činitelem kulturní společnosti. Mezi jeho blízké přátele patřil například Leoš Janáček, bratři Mrštíkové, spisovatel Josef Merhaut a později také vynikající architekt Dušan Jurkovič.

Když v roce 1898 navštívil František Veselý Luhačovice, okamžitě pochopil jejich ekonomický, zdravotní a kulturní potenciál. Jeho základní myšlenkou bylo vybudovat zde moderní moravské lázně a rozhodl se vytvořit akciovou společnost, která by lázně potřebnými investicemi oživila.

Což se mu podařilo.

A jak to bylo s ním a s Janáčkem? To se dozvíte na přednášce…

—————

Zpět