okrašlovací spolek


Ve čtvrtek si na přednášce připomeneme život a dílo kunčického malíře Doležila

27.03.2023 16:19

Vlastivědné přednášky cyklu Abeceda Beskyd pokračují ve čtvrtek 30. března povídáním o Vojtěchu Adalbertu Doležilovi. Přednáška začíná v 18.30 v salonku Apartmánového domu Lara.

Rodák z Kunčic pod Ondřejníkem, syn vesnického kantora Vojtěch Adalbert Doležil (1882–1961) byl malíř, pedagog a typograf. Odborné školení na Královské akademii výtvarných umění v Drážďanech absolvoval Doležil v malířských ateliérech profesorů Oskara Zwintschera, Richarda Muellera a Gottharda Kuehla (1904–8). Po návratu do Čech studoval ještě jeden školní rok (1908–9) na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.

Za protektorátu a okupace, ale i po druhé světové válce, se vracel na severní Moravu, k Ostravě, do Hukvald, Metylovic a na Ostravici. Nehledal jen motivy k obrazům, ale navštěvoval přátele, známé, kamarády z dětství.

Hlavní okruh Doležilovy výtvarné práce spočívá v krajinomalbě, významnou součástí jeho uměleckého odkazu jsou podobizny, portréty rodičů, manželky, syna a přátel, dále pak květinové kompozice, a mezi nimi i několik svěžích věcných zátiší. Vojtěch Doležil zemřel v Praze 27. října 1961.

Přednáška trvá přibližně 45 minut. Součástí každé je i prezentace obrazového materiálu, diskuse a odpovědi na otázky. Přednáší Petr Anderle, historik, spisovatel a publicista, místopředseda Okrašlovacího spolku Rozhledna.

—————

Zpět