okrašlovací spolek


Tématem čtvrteční přednášky bude štramberský lékař, sběratel a buditel Adolf Hrstka

26.02.2023 20:25

Vlastivědné přednášky cyklu Abeceda Beskyd pokračují ve čtvrtek 2. března povídáním o MUDr. Adolfu Hrstkovi. Přednáška začíná v 18.30 v salonku Apartmánového domu Lara.

Lékař, sběratel a buditel Adolf Hrstka se narodil v Klešicích u Heřmanova Městce. Medicínu vystudoval v Praze na Karlově univerzitě a od roku 1893 působil ve Štramberku, nejprve jako obvodní lékař, později jako radní a starosta. Byl také předsedou místní pobočky Klubu českých turistů, která se významně podílela na záchraně a obnově štramberského hradu.

Od roku 1919 usiloval o vybudování Národního sadu – městského parku na vrchu Kotouč s galerií soch a jeskyní Šipkou. Podílel se na činnosti a vzniku Musejní a průmyslové jednoty ve Štramberku, které daroval sbírku zkamenělin.

Přednáška trvá přibližně 60 minut. Součástí každé je i prezentace obrazového materiálu, diskuse a odpovědi na otázky. Přednáší Petr Anderle, historik, spisovatel a publicista, místopředseda Okrašlovacího spolku Rozhledna. Rozpis všech přednášek na rok 2023 si můžete stáhnout na tomto odkazu.

—————

Zpět