okrašlovací spolek


Silvestrovská přednáška bude plná smíchu

19.12.2018 12:39

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na prémiovou, silvestrovskou přednášku letošního cyklu 72 jmen zpod oken. Bude se konat v pondělí 31. prosince 2018 od 9.30 hodin restauraci U Sestřiček v areálu Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné.

Téma přednášky, která je příspěvkem ke stému výročí vzniku našeho státu, zní Humor v Českých zemích a ve světě okolo roku 1918.

K humoru první republiky je nutno přičíst veselé, někdy bohužel i tragikomické události, týkající se období od druhé poloviny 19. století až po dnešek. Vše má jakéhosi společného jmenovatele. Náš český humor je často odlišný od humoru jiných národů. Někdy je neuvěřitelně sžíravý, jindy laskavý, sem tam inteligentní a překvapivý.

K pochopení snad poslouží následující příklad: Byla vypsána soutěž při příležitosti stého výročí narození Vladimíra Iljiče Lenina. Předmětem soutěže bylo, kdo na počest tohoto výročí vyrobí nejlepší kukačkové hodiny. Soutěže se zúčastnily pouze tři země - Sovětský svaz, NDR a Československo. Jako první předváděli své kukačkové hodiny Sověti. Byly vyrobeny z březového dřeva, mechanika nic moc a odpoledne odbije jedna hodina, otevřou se dvířka, vyletí kukačka a zavolá: Ljenin, jednahodina odpoledne. Jako druzí nastoupí NDR, hodiny z dubového dřeva, mechanika firmy Zeiss, odbije druhá hodina, otevřou se dvířka, vyletí kukačka a zavolá: Lenyn, Lenyn, dvě hodiny odpoledne. A konečně třetí a poslední jsme byli my Češi. Kukačkové hodiny z lipového dřeva pomalované jako slovácké chaloupky, mechanika také nic moc, tři hodiny odpoledne, otevřou se dvířka, vyletí Lenin a zakuká: Ku-ku, ku-ku, ku-ku.“

Zveme všechny milovníky humoru a dobré nálady. Za Rozhlednu se těší Petr Andrle & spol.

Pozvánku ve formátu PDF si můžete stáhnout zde.

—————

Zpět