okrašlovací spolek


Se znamenitými českými lékaři na březnové přednášce prozkoumáme i lašské nářečí

27.03.2019 09:41

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na třetí přednášku letošního cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 28. března 2019 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Antonín Fingerland, Josef Heřman Agapit, Eduard Grégr, Josef Greif a Ferdinand von Hebra.

„Pilný jistě zřídkakdy chodí po žebrotě, lenoch podroben vždy bývá bídě, psotě.“

Smysl tohoto citátu stojí k zamyšlení, neboť se zdá aktuální i dnes. Jeho autor zemřel v půl páté ráno 15. února 1840 v Hranicích. Narodil se v půl dvanácté dopoledne 4. dubna 1756 tamtéž. Proslul jako lékař, ranhojič, spisovatel, básník, zakladatel spolků, autor slovníků, překladatel, historik, osvětový buditel, hudebník, malíř, nedostudovaný teolog, folklorista, zakladatel nemocnice, pedagog, zakladatel první veřejné knihovny, důvěrník císaře Josefa II. a neuvěřitelně pilný sběratel valašského folkloru. Také jeden z mála, kdož jako první popsali poněkud věrněji boha Radegasta ve spojení s posvátnou horou Radhošť. A jeden z prvních, kdo se veřejně přihlásil nejen k valašskému, ale také k lašskému nářečí. O koho jde? Nechte se překvapit jeho jménem.

Hostomičtí uvedli se souhlasem skladatelovým Prodanou nevěstu jako první (!) mimo Prahu a sehráli ji v září 1878 v obci několikrát. Jedním z diváků byl tehdy i sedmiletý budoucí lékař Josef Greif. Ten den se poprvé potkal se svojí hudební láskou, Bedřichem Smetanou. I o něm bude řeč. A o dalších třech znamenitých lékařích.

—————

Zpět