okrašlovací spolek


Od snů přes klokany až po "au", to vše probereme na červencové přednášce

15.07.2018 12:13

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na sedmou přednášku letošního cyklu 72 jmen zpod oken, která se bude konat ve čtvrtek 19. července 2018 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto třem osobnostem: Jan Evangelista Purkyně, Jan Svatopluk Presl a Václav Hanka.

V roce 1857 publikoval Jan Evangelista Purkyně své pojednání s názvem O spánku, snech a stavech příbuzných, v němž zdůrazňuje především osvěžující a léčebnou funkci snů a jejich význam pro duševní rovnováhu. Z jeho myšlenek vycházeli při svých výzkumech Sigmund Freud a Carl Gustav Jung.

Díky Janu Svatopluku Preslovi máme dodnes názvy jako klokan, bobr, tuleň a hroch, ale také kyslík, draslík či vápník. Také sněženky a bledule. Rostliny mají stébla, pupeny i květenství, květy prašník, bliznu a tyčinky. Také kopretině, lebedě, šťovíku, hluchavce i kukuřici se mezi námi stále dobře daří. Všechny tyto názvy a desítky jiných vymyslel Jan Svatopluk Presl.

Václav Hanka nefalšoval jen rukopisy. Přes odpor Františka Palackého prosadil Václav Hanka reformu českého pravopisu. Začalo se psát jednoduché v namísto w. A ou namísto au.

Jména 72 významných osobností, které utvářely historii naší země, jsou vepsána do fasády pod okny Národního muzea v Praze. Ve dvouletém přednáškovém cyklu bude každá z 24 přednášek věnována třem z nich.

Program všech přednášek letošního cyklu je na oficiálním YouTube kanále BRC Čeladná.

 

 

—————

Zpět