okrašlovací spolek


Na srpnové přednášce se dozvíme, koho dali světu takzvaní čtvrtečníci

24.08.2020 14:07

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na přednášku z obnoveného cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 27. srpna od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Josef Reinsberg, Zdeněk Hanzelka, Karel Macek, Karel ŠobraFrantišek Neuwirth.

Termín „pátečníci“ je všeobecně znám. V roce 1925 koupil Karel Čapek v Úzké ulici na Vinohradech vilu, ve které se později každý pátek odpoledne scházeli spisovatelé, malíři, politici, novináři a lidé dalších profesí, včetně prezidenta Masaryka.

Je bohužel velice málo známo, že třicet let předtím vznikli „čtvrtečníci“. Ladislav Rott (18511906), syn zakladatele firmy V. J. Rott, se v lednu 1876 oženil s Karolínou (18561904), dcerou pražského rukavičkáře Klecandy, která v bouřlivě se rozvíjející firmě mimo jiné zastávala funkci organizátorky společenských aktivit rodiny, která tradičně výrazně podporovala český národní život.

A právě Karolína Rottová zavedla v roce 1896 tzv. „čtvrtky u Rottů“. Scházeli se zde novináři, umělci, politici a často i zahraniční partneři firmy V. J. Rott z řady evropských zemí. Ve třicátých letech minulého století se těchto schůzek často účastnil mladý lékař, tehdy přednosta Státního ústavu pro zubní lékařství MUDr. František Neuwirth (1895–1959). Nebylo to snad pouze proto, že Františku Neuwirthovi poskytli Rottovi na rohu Malého náměstí v jednom ze svých domů reprezentační prostory pro jeho soukromou ordinaci. Vladimír Jiří Rott byl totiž manželem Rosalie (řečené občas i Růžka), rozené Neuwirthové (1892–1971).

Manželé Rottovi bezprostředně po nástupu komunistů k moci emigrovali do USA a Rosalie pracovala v knihovně Svobodné Evropy v New Yorku. Jejich firma byla znárodněna a stala se součástí Kovomatu.

—————

Zpět