okrašlovací spolek


Květnová přednáška představí prvního Čecha na Aljašce

18.05.2018 14:58

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na čtvrtou přednášku letošního cyklu 72 jmen zpod oken, která se bude konat ve čtvrtek 24. května 2018 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto třem osobnostem: Alois Martin David, Tadeáš Haenke a Kašpar Maria Hrabě Šternberk.

Haenke Island je ostrov na Aljašce pojmenovaný po prvním Čechovi, jenž na toto území vstoupil. Tadeáš Haenke byl botanik, lékař, etnograf, cestovatel. Život neuvěřitelných dobrodružství a poznatků. Jeho jméno nesou další místa na světě

Do přístavu v Cádizu a následně v Hamburku se v roce 1794 dostalo celkem sedm beden Haenkeových sběratelských materiálů (indiánské předměty, rostliny a jiné). Až teprve v roce 1821 je odkoupilo tehdejší Vlastenecké, dnes Národní muzeum, kde se také i dnes podstatná část jeho sbírek nachází. Ve dvacátých letech minulého století se Kašpar ze Šternberka spolu s význačným českým lékařem a botanikem Karlem Bořivojem Preslem a Augustinem Cordou ujal uspořádání sbírek Tadeáše Haenkeho.

Alois Martin David jako ředitel pražské hvězdárny v letech 1801–1820 zpracoval se svými spolupracovníky novou přesnější mapu Čech. Jako první na světě popsal způsob předpovídání počasí podle změn atmosférického tlaku.

Jména 72 významných osobností, které utvářely historii naší země, jsou vepsána do fasády pod okny Národního muzea v Praze. Ve dvouletém přednáškovém cyklu bude každá z 24 přednášek věnována třem z nich.

Program všech přednášek letošního cyklu je na oficiálním YouTube kanále BRC Čeladná.

 

 

—————

Zpět