okrašlovací spolek


K osudům vynikajících lékařů patří často i události bolestivé. O jedné bude zářijová přednáška

20.09.2020 11:58

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na přednášku z obnoveného cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 24. září od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Julius Petřivalský, Gustav Kabrhel, Oto Marburg, Otakar Teyschl a Antonín Veselý.

Zářijová přednáška bude mimo jiné i o profesoru MUDr. Antonínu Veselém. Žil v letech 1863 až1932 a je označován za zakladatele české lékařské propedeutiky (úvod do věd lékařských). K osudům vynikajících lékařů patří často i události bolestivé. A pro nás varující. Profesor Veselý se oženil s Julií Marií Rottovou, dcerou pražského velkoobchodníka. Měli spolu tři děti: Ladislava (*1900), Jitku (*1901) a Ivana (*26. 4. 1905).

Syn Ivan se nepotatil, ale měl značné nadání pro jazyky. Na obchodní akademii v Praze vystudoval němčinu, angličtinu a francouzštinu. Později působil jako učitel jazyků na obchodní akademii Tomáše Bati ve Zlíně. V dubnu 1943 vtrhlo do budovy akademie gestapo a učitele Veselého zatklo. V Brně byl pak stanným soudem odsouzen za odbojovou činnost k trestu smrti, který byl vykonán v Kounicových kolejích ve čtvrtek 4. června 1942. Student, který ho udal na zlínském gestapu s tím, že šíří informace vysílané londýnským rozhlasem, bohužel pravděpodobně dostudoval.

Z iniciativy manželky učitele Ivana Veselého byla při vstupu do Obchodní akademie ve Zlíně umístěna plaketa s jeho jménem. Dnes se již na tom místě bohužel nenachází. I tak svět „odplácí“.

—————

Zpět