okrašlovací spolek


Jak je provolání Dva tisíce slov spojeno s lékařstvím? To se dozvíme na únorové přednášce

25.02.2019 21:19

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na druhou přednášku letošního cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 28. února 2019 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Vincenc Alexandr Bochdalek, Jan Brod, Jaromír Broul, František Burian a Miroslav Fára.

I pro upoutávku únorové přednášky jsme vybrali z pětice lékařských osudů dva. Jest například málo známo, že profesor MUDr. Jan Brod, rodák z Nového Jičína, byl jedním z iniciátorů vzniku provolání Dva tisíce slov, které v konečné verzi v červnu 1968 formuloval Ludvík Vaculík. Druhou světovou válku prožil jako lékař v britské armádě a po roce 1968 emigroval znovu. Nefrolog (dříve ledvinové lékařství) Jan Brod (1912–1985) prožil neuvěřitelný život.

Když se v srpnu 1953 ujal práce primáře čeladenské porodnice osmatřicetiletý doktor Jaromír Broul, nikdo netušil, že se v této porodnici narodí do roku 1996 celkem 32 441 dětí. Primář Broul se stal legendou. V čeladenské nemocnici praktikovala i jeho dcera Magda (tatínek zde odrodil jejího syna Čestmíra). Doktorka Magda Rau je světově proslulá oční lékařka. Přednáší v Londýně, ale také ve Střední Americe. Primář Broul je stále mezi námi. V nedaleké tzv. Broulově vile je na zahradě lípa, pod níž byl v roce 2010 rozprášen jeho popel. A nemůžeme pominout ani jeho ženu, stomatoložku, primářku MUDr. Věru Broulovou.

 

—————

Zpět