okrašlovací spolek


Dubnová přednáška z cyklu 72 jmen zpod oken se koná již ve čtvrtek

24.04.2018 14:06

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na čtvrtou přednášku letošního cyklu 72 jmen zpod oken, která se bude konat ve čtvrtek 26. dubna 2018 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto třem osobnostem: Ignác Antonín Born, Josef Dobrovský a František Josef Gerstner.

Arcivévodkyně Marie Anna Habsbursko-Lotrinská byla v jedné době na pokraji smrti. V tu dobu ji pro přírodní vědy nadchl jeden z jejích učitelů, učenec a dvorní rada Ignác Antonín Born. Arcivévodkyně, starší sestra popravené francouzské královny Marie Antoinetty, se nadchla pro přírodní vědy, přežila a shromáždila neobvyklou sbírku zkamenělin. Získala i nejstarší známý exemplář ptakoještěra, avšak i takový znalec geologie a mineralogie, jakým byl Ignác Antonín Born, se zmýlil a považoval ho za mloka či za  bezobratlého korýše. Sláva sbírky arcivévodkyně mohla být větší.

A také si povíme něco o tom, jak geniálně naplánoval provoz Národního muzea doktor med. Bedřich Karel Eugen Všemír hrabě Berchtold z Uherčic. Na jeho plány bohužel nedošlo.

Jména 72 významných osobností, které utvářely historii naší země, jsou vepsána do fasády pod okny Národního muzea v Praze. Ve dvouletém přednáškovém cyklu bude každá z 24 přednášek věnována třem z nich.

Program všech přednášek letošního cyklu je na oficiálním YouTube kanále BRC Čeladná.

—————

Zpět