okrašlovací spolek


Co je to „nenávratně unikající zlato“? Dozvíme se na červencové přednášce

13.07.2019 21:32

Okrašlovací spolek Rozhledna a BRC Čeladná zvou všechny své příznivce na sedmou přednášku letošního cyklu Znamenití lékaři v českých zemích. Bude se konat ve čtvrtek 18. července 2019 od 18.30 hodin v salonku Apartmánového domu Lara v Čeladné.

Tentokrát se přednášející Petr Andrle bude věnovat těmto pěti skvělým lékařům: Karel Kuffner, Otakar Kukula, Vilém Dušan Lambl, Josef Vilém Löschner a Jan Marek Marci.

Psychiatr Karel Kuffner byl starý mládenec, bydlel na Hradčanech v kanovnických domech ve čtyřpokojovém bytě. Domácnost mu obstarávala stará hospodyně z fary od svatého Víta, kde byl jeho bratr farářem. Každý večer se procházíval po Hradčanech, i když silně pršelo. Chodil také denně do práce na Karlov pěšky, málokdy použil tramvaj. Měl jednu zálibu – vlastnil na Hradčanech parcelu, kde zahradničil, sám okopával záhony, nosil vodu a zaléval. Nikdo by nepoznal, že to je universitní profesor.

Patolog Vilém Dušan Lambl byl vůbec první soukromý docent patologické anatomie a histologie na Univerzitě Karlově, biolog, průkopník dětského lékařství, leč také publicista, propagátor slovanského hnutí, překladatel, cestovatel, v roce 1848 člen Národního výboru a výboru Slovanské lípy, přítel Karla Havlíčka Borovského. Ale také trochu filolog – svého času přesvědčil českého lékaře a přírodovědce Jana Svatopluka Presla (1791–1849), aby namísto jím navrhovaného názvu žabinec byl použit pojem řasy. A tak to platí i dodnes. 

S osobou Jana Marka je spojen i tajemný tzv. Voynichův rukopis. Americký knihovník a starožitník Wilfred M. Voynich nalezl v roce 1912 v knihovně jezuitské koleje v italské Frescatě tajemný středověký rukopis. U něho byl doprovodný list datovaný rokem 1666. Jeho autorem byl Marcus Marci, který ho poslal toho roku k rozluštění svému příteli, alchymistovi a kryptologovi Athanasiu Kircherovi. Tajemství se dodnes nepoddalo a vydrželo do dnešních dnů.

Heinrich Mattoni se ještě před svatbou zúčastnil se svojí snoubenkou společenského večírku, na kterém poznal nevšedního muže. Byl jím tehdy osmačtyřicetiletý balneolog Josef Löschner, který v debatě poukazoval na jedinečnost místních minerálních pramenů, zejména pak Ottova pramenu v Kyselce a dalších, které přirovnal k „nenávratně unikajícímu zlatu“. Čímž budoucího podnikatele přivedl na myšlenku, že by se minerální vody mohly prodávat. A to byl začátek firmy Matttoni.

Bohužel, géniové mají nejen geniální schopnosti, ale většinou nikoli malé neřesti. Silný a nepolepšitelný kuřák profesor Otakar Kukula onemocněl anginou pectoris. Na radu a naléhání profesora Ladislava Syllaby (1868–1930) odejel na léčení do Gräfenberku (dnes Lázně Jeseník). Dne 12. srpna 1925, při jedné z procházek v těchto úžasných lázních, odpočíval na promenádní lavičce, když vedle něj usedl anděl a pozval ho tam, odkud není návratu. Za jeho zásluhy o zdraví tisíců bližních mu v nebi odpustili i očistec.

—————

Zpět