okrašlovací spolek


Čeladná se zapsala mezi památná místa evropské a světové kultury

23.09.2020 17:43

Dne 12. září 2020 jsme slavnostně odhalili dřevěnou sochu svatého Patrika v zahradní restauraci hotelu Prosper v Čeladné

Někomu by se mohl zdát výše uvedený titulek poněkud nadsazený. Leč není tomu tak. Podívejme se do světa. Ve Spojených státech je celkem 9 katedrál a bazilik nesoucích jméno svatého Patrika. Jsou i v Karáčí (Pakistán), na Novém Zélandu, čtyři jsou v Kanadě, tři v Austrálii a jedna v Indii.

Poprvé se oslavy svatého Patrika uskutečnily dne 17. března 1996. Mnoho dalších měst a vesnic v Irsku pořádá vlastní přehlídky a festivaly. Den svatého Patrika se slaví nejen v Irsku, ale také ve Velké Británii, v Austrálii, v Kanadě, v Japonsku, na Novém Zélandu a v Severní Americe. V posledních letech se tyto slavnosti dostávají i do mnoha dalších evropských zemí, jakými jsou Holandsko či Norsko. Sv. Patrik je jako svatý patron uctíván v Anglii, ve východním Štýrsku, dále ve Švábsku, v jehož městě Hohenstadt se od roku 1652 konají poutě; ve Francii jsou ostatky uctívány ve městech Rouen a Lérins, je uctíván na mnoha místech také v Austrálii.

Den svatého Patsocha sv. Patrikarika je státním svátkem v Irské republice, v Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Lidé po celém světě ho slaví především hudbou, tancem, zdobí si obličej nebo oděv zeleným trojlístkem a nosí zelené oblečení. V minulých letech se v Paříži do zelené barvy zahalila bazilika Sacré Coeur na Montmartru. Zeleně osvětlený bývá dokonce i jeden ze symbolů Spojených arabských emirátů - luxusní hotel Burdž al-arab v Abú Zabí. Svatého Patrika uctili i Italové zeleným nasvětlením šikmé věže v Pise nebo římského Kolosea. Nazeleno byly též Niagarské vodopády. A zeleně nasvícena byla i Petřínská rozhledna v Praze.

Starobylé italské město Orvieto nedaleko Říma se pyšní gotickým dómem, klenotem italské gotiky i tajuplnou studnou svatého Patrika. Studnu hlubokou 53 metrů a širokou 13,5 metru vystavěl Antonio da Sangallo mladší.

Římané nazývali Irsko Hibernií. Když do Prahy v 17. století doputovali irští františkáni, postavili nedaleko Prašné brány (1652) kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, tuto budovu dnes známe jako dům „U Hybernů“. Jedna z bočních kaplí kostela byla zasvěcena sv. Patrikovi. V ní se tehdy scházelo bratrstvo sv. Patrika.

V obci Ondřejov, dnes je to část Rýmařova, je kaple sv. Anny. V oltáři kaple je symbol jetelového trojlístku sv. Patrika.

Irský biskup je patronem profesí kadeřníků, kovářů, havířů a bednářů. K nám úctu ke sv. Patrikovi z Německa přinesl a zavedl hrabě Jan Špork. Jeho syn František Antonín Špork dal v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu vztyčit oltář sv. Patrika s barokní malbou zázračného uzdravování nemocných. Svatý Patrik tam byl patronem klientů místního hospitalu. Nástěnná malba sv. Patrika se objevuje v 19. století v kostele Nejsvětější Trojice ve Fulneku. Existují dvě sochy sv. Patrika na Těšínsku v Karviné a v Dolní Lutyni z roku 1749.

A tak 12. září tohoto roku byla pokřtěna dvoumetrová dřevěná socha sv. Patrika v zahradní restauraci hotelu Prosper v Čeladné a ona zahradní restaurace byla navždy pojmenována na „Zahradní restauraci sv. Patrika Hotelu Prosper v Čeladné“. Připomíná to i v ten den odhalená pamětní deska na budově hotelu. Sochu i desku odhalili organizátoři v čele se starostou Čeladné Pavolem Lukšou s tím, že památka sv. Patrika bude v Čeladné vždy počátkem září uctívána vhodnou kulturní akcí. Křtu sochy i odhalení desky se zúčastnilo několik set občanů z obce a širokého okolí.

socha sv. Patrika v ČeladnéŘezbářka Jana Vytřasová dala soše sv. Patrika podobu pastýře, kterého doprovázejí ovečky s beránkem. Takže jde vlastně o sousoší. Což je spojeno se současným i s historickým obecním znakem Čeladné, v němž je v zeleném rohu stříbrný beran. Čeladná se tak opravdu zapsala mezi památná místa evropské i světové kultury v rámci česko-irské vzájemnosti v evropském i světovém kontextu. To bylo také uvedeno v zahajovacím slovu této význačné kulturně společenské akce.

Jedním z vrcholů letošního irského večera v Čeladné bylo také několik vystoupení souboru irských tanců z Frenštátu pod Radhoštěm. Soubor nese název Jeleni de luain a jeho vznik je neméně zajímavý. Jeleni je české označení pro jeden za základních skoků v irském tanci a de luain znamená v irštině v pondělí. Název souboru přivezla do Frenštátu pod Radhoštěm jeho zakladatelka Ing. Ginger Pavla Strnadlová. Tančil v podobném souboru při svých pražských studiích (scházeli se v pondělí) a když se vrátila domů, do Frenštátu pod Radhoštěm, zjistila, že bez irských tanců nemůže být. A tak založila soubor s tímto názvem. Sobotní vystoupení souboru v Čeladné bylo přijato velice vřele – tanečnice a jeden tanečník sklidili zasloužený aplaus. V anketních lístcích, které vyplňovali účastníci večera, bylo vystoupení souboru Jeleni de luain hodnoceno na jedničku s hvězdičkou.

Mimochodem – anketních lístků bylo vyplněno téměř tři sta. Většina respondentů hodnotila celý program velice pozitivně, více než polovina z nich chce dostávat e-mailem informace o přípravě dalšího večera, který bude v Čeladné dne 4. září 2021.

Jeleni de luainSousoší sv. Patrika bylo vyrobeno ze stoletého jasanu z revíru Bobrovníky (polesí Hošťálkovice). Jasan také proto, že jde o posvátný strom všech evropských kultur a má zcela výsadní postavení v keltské (irské) mytologii. V lidové magii pak platilo, že jasan dovede člověka zbavit mnoha neduhů již svou pouhou přítomností. A stoletý jasan pochází mimo jiné ze „země lašské“, jejíž hranice se „zemí valašskou“ prochází někde okrajem Čeladné. Proto byla již pokřtěná socha uvítána delegací Lašského království. Lašský král Zdeňa Viluš I. spolu se dvěma princeznami Lašského království zapěli krásnou Lašskou hymnu.

Slavnostní přejmenování zahradní restaurace na „Zahradní restauraci sv. Patrika Hotelu Prosper v Čeladné“ nebylo nějakým náhodným dílem. Počátkem září každého roku se na tomto místě (včetně přilehlého čeladenského náměstí) budou scházet příznivci irské kultury a česko-irské vzájemnosti. Uvažuje se například o tom, že by se možná v příštím roce (4. září 2021) mohlo celé čeladenské náměstí rozezvučet a rozkmitat v desítkách tanců – pokud by se podařilo dát dohromady I. Festival irských tanců na Moravě. Desku na stěně hotelu, jak bylo již uvedeno, odhalili starosta obce Čeladná Pavol Lukša a ředitel hotelu Prosper Emil Hlahůlek.

Účastníci večera opět přivítali velký výběh jídel irské kuchyně, pochopitelně také tradiční pivo Guinness a nejrůznější druhy irské whiskey. A se zájmem sledovali i dvě vyprávění z historie Irska. Jedno se týkalo „Úžasných památek Irska“ a druhé vyprávění bylo na téma „Málo známé z irské historie“. Pro ty, kteří dávali bedlivě pozor, byly připraveny otázky jako například: „Jak se jmenuje největší kostel v Irsku, jehož hlavní věž dosahuje výšky 70 metrů a v jakém městě se nachází?“, „Kolik nejvíce návštěvníků najednou smí vstoupit na ostrov Skellig Michael a kde ho v Irsku najdeme?“ Kdo se nejrychleji přihlásil se správnou odpovědí, byl odměněn zajímavou cenou související s dnešním Irskem (upomínkové předměty, knihy, nápoje a podobně).

U2 revivalÚderem osmnácté hodiny se čeladenské náměstí, na kterém byly připraveny stoly k sezení a stánky se specialitami, rozezvučelo irskou hudbou. Ta je zejména mezi mládeží, jak známo, velice populární. Takže zasloužený potlesk sklidili členové české hudební rockové skupiny U2 (revival). Závěr večera, můžeme napsat, že „již tradičně“ patřil ostravské skupině Acoustic Irish. V pořadí již druhý Irský večer spojili pořadatelé s tradičním již čeladenským „Rozloučením s létem“. Samozřejmě že název „Irský večer“ je, pokud jde o výraz večer, spíše metaforou. Letos začal v jednu hodinu po poledni. Možná se dočkáme v některém z dalších večerů toho, že začne třeba již brzy po ránu. Samozřejmě za předpokladu zajímavého a bohatého a neustále se rozvíjejícího programu. Letošním „irským večerem“ si pořadatelé Obec Čeladná, Hotel Prosper Čeladná a Okrašlovací spolek Rozhledna v Čeladné nasadili laťku poměrně vysoko. Mají tedy (nejlépe hned zítra) o čem přemýšlet a co připravovat.

A ještě poznámka nakonec: skvělé fotografie pořídil již tradičně Josef Konečný z pořádajícího Okrašlovacího spolku Rozhledna a podívat se na ně můžete v naší Fotogalerii.

—————

Zpět