okrašlovací spolek


Abeceda Beskyd pokračuje i letos. V lednu si připomeneme Františka Slámu

23.01.2023 17:55

I v roce 2023 pokračují vlastivědné přednášky, letos už třináctým ročníkem. Tématem zůstávají osudy význačných jedinců, kteří se narodili v Beskydech, nebo se zasloužili o jejich popularizaci a rozvoj.

Tyto osobnosti (zejména pak málo známé) budou součástí obsahu zamýšlené knihy ABECEDA BESKYD, jejíž vydání plánuje Okrašlovací spolek Rozhledna na listopad 2023. Půjde o značně rozsáhlý slovník mužů a žen, o nichž se často mnoho neví. Někdy jich v přednášce bude více, než je uvedeno v programu.

Ve čtvrtek 26. ledna 2022 v 18.30 se potkáme tradičně v salonku Apartmánového domu Lara. Bude řeč o Františku Slámovi.

František Sláma se narodil v Chotěboři na Vysočině, práva studoval v Budapešti a titul obdržel v Záhřebu. Proč? I to bude obsahem této přednášky. V roce 1882 nastoupil jako soudce do Těšína a později působil v Opavě. Tím začalo jeho poznávání Slezska. Napsal krásný román s názvem U Trúby Štramberské (1890), dále pak Slezské pohádky a pověsti (1893), Pán Lysé Hory: národní pověsť o Ondrášovi i Jurášovi (1891), Od potopy světa: goralská povídka z Těšínska (1887) anebo Dějiny Těšínska (1889).

V roce 1897 se přestěhoval do Brna a působil zde jako soudní rada u zemského soudu. Láska k Beskydám mu ale zůstala. Na rodném domě má dodnes pamětní desku.

Přednáška trvá přibližně 60 minut. Součástí každé je i prezentace obrazového materiálu, diskuse a odpovědi na otázky. Přednáší Petr Anderle, historik, spisovatel a publicista, místopředseda Okrašlovacího spolku Rozhledna. Rozpis všech přednášek na rok 2023 si můžete stáhnout na tomto odkazu.

—————

Zpět